Att leva ekologiskt

Att leva en ekologisk livsstil innebär att göra medvetna val som egentligen är helt logiska, alltså val som är i fördel till vår miljö. Idag finns där ett stort antal valmöjligheter att välja ekologiska produkter. Om det är kläder, mat eller en resa spelar ingen roll, det finns alltid miljövänliga alternativ som fungerar bättre. Det behöver inte bli dyrare för att det är nyttigare, både för miljön och för din kropp. Att välja ekologiska produkter handlar om inställning till dina val, att ta en ekologisk mjölk kan kosta dig en krona extra men ger så mycket mer tillbaka till både din och planetens framtid.

 ekologiska grönsaker

Ett aktivt val

I butikerna finns där oftast riktlinjer för hur ekologisk en produkt är, det finns oftast märkningar som talar om på vilket sätt produkten är ekologisk. De två största typerna av märkningar är KRAV och EU-ekologisk som garanterar att varan är ekologisk. Stora klädjättar har även de hakat på trenden att erbjuda kläder som är sydda i ekologiska tyger. Det handlar alltså om att göra ett aktivt val och vara medveten om valmöjligheterna.

Tänk ekologiskt

Ta en funderare innan du köper något, var kommer produkten ifrån, hur långt har den rest innan den slutligen landade i din matbutik eller klädaffär? När du står i matbutiken och ska välja råvaror tänk då på att välja kravmärkta produkter som mjölk och om du äter kött köp endast närproducerat. I klädbutiken tittar man efter den gröna lappen som berättar om kläderna är ekologiska eller inte, köp gärna kläder från second hand och inte bara nyproducerat. Ta också en extra titt i garderoben, behöver det köpas nya kläder eller går det att återanvända något?

Bidra till en bättre värld

Genom att välja ekologiska råvaror och vara medveten om miljöns påverkan när du inte gör det kan du bidra till en bättre värld, inte bara för klimatet men också för personerna som jobbar med att producera varorna.