Bra och dåliga kemikalier i kosmetika

I kosmetikaprodukter finns både bra och dåliga kemikalier. Men vilka ämnen är det egentligen man ska passa sig för?

pexels-photo-324655Vid framställning av kosmetika och hårprodukter används ofta kemikalier. Dock är det skillnad på vilka kemikalier som är bra och vilka som är mindre bra – och rent miljöfarliga. Kemikalier som används vid själva framställningen av produkten, som exempelvis acetaldehyd, är dock inget man behöver passa sig för. Acetaldehyd framställs naturligt och biologiskt via etanol, och är en produkt som leder till mycket låga utsläpp. Den är klimatneutral och en viktig baskemikalie som används även vid framställning av ätbara produkter. Dessa innefattar allt från mjölk- och sojaprodukter till grönsaker. Grundregeln är att tänka så naturligt som möjligt när det gäller kemikalier i hår- och sminkprodukter. Framställningsprocessen är viktigare än vad man tror, och syntetiska kemikalier kan vara både allergiframkallande och hormonstörande.

 

Kemikalier att se upp för i smink- och hårprodukter

 

  • Används som mjukgörare, men täpper även till porer och används också frekvent i exempelvis motorolja och träolja.
  • Konserveringsmedel som kan påverka både hormoner och allergier.
  • Syntetiskt framställda parfymer. Innehåller ftalater som är hormonstörande, vilket enligt Expressen aldrig anges i produkternas ingredienslistor.
  • Allergiframkallande. Kan irritera ögon då de innehåller lösningsmedlet dioxin.
  • Oftast inte vattenlösliga och lägger sig som en hinna på hår och hud. Miljöfarliga och svårnedbrytbara i naturen.
  • Är bakteriedödande och fuktbindande, men används även i mediciner och som kylarvätska.
  • Konserveringsmedel som till och med kan verka som cancerogent.

 

Det här kan man använda istället

Något som har blivit trendigt är att skippa kemikalier helt och gå över till ekologisk eller vegansk hudvård, skriver SKD.se. Produkter man då kan använda är organisk olja som kokosolja eller olivolja istället för hudkräm, samt bikarbonat och äppelcidervinäger för att rengöra håret. Behöver man torrschampo finns carobpulver. Viktigt att veta är dock att vissa ämnen som säger sig vara naturliga inte är det trots att de oftast kallas för missledande namn som ”pure naturell” och ”bio energy”. Vad man också bör vara medveten om är att ämnen ofta kan ha olika namn vilket kan försvåra upptäckten av dom. Om detta kan man kan läsa om i Göteborgsposten.