Bygg en miljövänlig trädgårdspool

Om du har planerat att skaffa en ny trädgårdspool finns det en del att tänka på för att den ska bli miljövänlig och ha minimal klimatpåverkan. Rengöring och underhåll är viktiga delar, samtidigt som vattnet behöver hållas fräscht för att undvika sjukdomar och skapa en trevlig känsla vid vistelse i poolen. Det finns idag många alternativ att välja mellan för den som vill ha badmöjligheter i trädgården, och det kan därför löna sig att planera väl i förväg innan du börjar bygga din trädgårdspool.

Hos https://svenskabadtunnor.se/sv/info/tradgardspool.html kan du hitta ett varierat och högkvalitativt utbud av badtunnor och badkar som passar i ett nordiskt klimat. En badtunna är ett bra alternativ för den som inte har möjlighet att gräva en egen trädgårdspool, då den kan placeras var som helst. Det är enkelt att fylla badtunnan med vatten och sedan värma upp den med den tillhörande kaminen som sprakar hemtrevligt under badets gång.

Minska klimatpåverkan från poolen

Smiling,Cute,Little,Girl,In,Sunglasses,In,Pool,In,SunnyFör den som föredrar en trädgårdspool framför en badtunna kan det kännas viktigt att också tänka på poolens klimatpåverkan. Uppvärmningen av poolen kan dra en hel del el, vilket med tiden ger både höga elräkningar och stor klimatpåverkan. Familjen Äijä-Kindbro har valt att använda egenproducerad solenergi för att värma upp både poolen, tvättmaskinen, diskmaskinen och elementen. På deras tak sitter tre effektiva solfångare som har en kopparkärna vilken blir glödhet av solen och som värmer upp glykolblandat vatten som sedan pumpas omkring och bildar en solfångarkrets. Den i sin tur är ansluten till en tillhörande ackumulatortank som har en solslinga vilken effektivt värmer vattnet. Värmen kan lagras i ackumulatortanken och har potential att räcka i dagar, även vid mulet väder.

Spara på vattnet

Under den svenska sommaren brukar många kommuner drabbas av vattenbrist, vilket kan bero på att vattenverkens kapacitet inte är tillräckligt hög och att det råder brist på grundvatten. Sommaren 2018 var het och torr, vilket i sig berodde på klimatförändringar. För att underlätta för vattenverken införde kommunerna Vingåker, Katrineholm och Flen bevattningsförbud under dagtid. Även under 2020 gjordes detta som en förebyggande åtgärd. Som poolägare är det också viktigt att att ta ansvar, genom att:

  • Inte slösa på vattnet i onödan
  • Täcka poolen nattetid för att minska avdunstning
  • Hålla vattnet så fräscht och rent som möjligt så du inte behöver fylla på poolen igen, vilket sparar vatten

För att effektivt rengöra poolen kan du skaffa en pooldammsugare, som håller väggar och golv i poolen rena från smuts och avlagringar. Du behöver endast ansluta bottensugen till filterpumpen så får du snabbt en kraftfull dammsugare.

Stärk den biologiska mångfalden

Landscape,DesignDet finns också andra sätt att göra en insats för klimatet, genom att stärka den biologiska mångfalden så att naturen lagrar mer koldioxid från luften. Genom att anlägga en damm i din trädgård kan du få en större variation vilket innebär fler fåglar, insekter och djur. Bäst effekt fås om du kombinerar din damm med sten- och rishögar, låter blommorna ta över gräsmattan och tillåter trädgården att förvildas. När du lockar många insekter kommer även fler fåglar och grodor till trädgården, vilket kan leda till färre spanska skogssniglar då fåglarna äter dessa.