På senare tid har alla möjliga spekulationer och nyheter kring ekologisk odling kommit upp i olika debatter. För ett tag sedan gick det så långt att några forskare vid SLU dömde ut ekologisk odling. Naturskyddsföreningen hade såklart svar på tal och menar att forskarna inte ser hela verklighetsbilden, och att ekologisk odling öppnar upp för ett helt nytt sätt att se på matproduktion och konsumtion.
Att handla ekologiska matvaror i butik är förstås ett sätt att stötta det ekologiska jordbruket. För varje kund som frågar efter ekologiska grönsaker, frukt eller mejeriprodukter så kommer utbudet att öka i butikerna. Dessvärre handlar ju allt fortfarande om att bönderna och butikerna ska kunna göra vinst på det de säljer, och det är efterfrågan som avgör detta. Den nya, stora trenden med ekologiska produkter är därför ett jätteviktigt steg närmare till att få en förändring för jordbruken i Sverige, så att fler vill odla ekologiskt.
Ett annat sätt för att få i sig ekologisk mat är att odla den själv. Självklart kan man odla i krukor hemma i köket, men det bästa är att ordna ett odlingsland i sin trädgård. Det viktiga är då att se till att hela trädgården är i ordning. Om jorden och gräsmatten mår bra så kommer definitivt dina grönsaker, frukter, bär och kryddor att må bättre i odlingslandet. Många glömmer bort att ta hand om gräsmattan, vilket är väldigt synd. Gräsmattan är inte bara det som syns mest i trädgården, utan den påverkar hur jorden mår överlag. För att få till en fin gräsmatta snabbt kan man exempelvis prova gräsmatta på rulle från jademattan. Då får du snabbt en välmående gräsmatta och därmed en finare trädgård.
Naturskyddsföreningen har tidigare haft kurser i hur man odlar ekologiskt, och fler sådana lär det ju bli när ekologisk odling debatteras allt flitigare. Och genom att odla ekologiskt berikas djurlivet i jorden, och därmed får även gräsmattan mer näring. Allt i en trädgård är sammankopplat och hör ihop mer än vad många förstår. Och likaså hänger jordbruk, som blir överösta med giftiga bekämpningsmedel, ihop med de grönsaker som vi handlar i affären, lägger på vår tallrik och ger till våra barn.
Om du inte har möjlighet att gå på en grundlig kurs i eko-odling så kan du inspireras av denna snabbkurs: