Energitänk genom alla steg

Energitänk genom alla steg

Att försöka leva mer miljövänligt, inom alla plan i livet, är inte alltid så krångligt som det först kan verka. Även om det naturligtvis innebär att man har en hel del att tänka på.  Att leva mer miljövänligt är även en viktig punkt politiskt och för hela landet. Detta är en av ledningarna till att bland annat Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet, åker ut i landet och pratar om det framtida miljötänkandet.

Hur vi lever, i våra hus, har en stor inverkan på hur mycket energi vi förbrukar. Många av de klassiska, men ofta små knepen kring hur vi i vardagen kan förbruka mindre har idag blivit vida känt. Det handlar om saker som att se till att ens elektroniska utrustning har en strömbrytare så att alla standby-lägen kan undvikas och att sladdar dras ut. Andra saker som gör att man sparar energi i hemmet är genom saker som att koka upp vatten med lock eller med vattenkokare. Andra saker som gör att man kan spara energi i hemmet är att se till att så mycket som möjligt i hemmet är just energieffektivt. Det kan handla om att investera i miljömässiga PVC fönster, som kommer att kunna skapa en stor och märkbar skillnad, eller att täta ytterdörrar så att mindre av den redan uppvärmda luften smiter ut. Att istället för bostadens äldre fönster, som är en stor energitjuv, ha moderna PVC fönster gör att man varje år kommer att förbruka mindre energi men också ha lägre värmekostnader.

Framtiden är alltså inte bara beroende av att vi gör bättre val ute i livsmedelsbutikerna kring de val som sker där, utan även hur vi bor och lever i våra hem. I framtiden, men med start redan idag, är det energi och miljötänk i varje steg som kommer att vara viktigt.