Fixa ett ekolgiskt och miljövänligt julbord

Fixa ett ekolgiskt och miljövänligt julbord

Många ser fram emot julen som en ljuspunkt i decembermörkret. Speciellt ser man kanske fram emot den goda julmaten. Samtidigt vill allt fler av oss tänka mer klimatsmart. Går det att kombinera miljötänk med ett gott julbord? Absolut. Här berättar vi hur.

Huvudattraktionen på mångas julbord är julskinkan. Du behöver inte ha dåligt samvete för att du gillar julskinka, men om du vill vara klimatsmart är det bra att välja en ekologisk variant. Då vet du att det djur som skinkan kommer ifrån har haft ett bra liv och inte behandlats med massor av antibiotika. Här finns ingredienser för griljera julskinka så att den blir riktigt god. Välj gärna ekologiska ingredienser till griljeringen för att vara extra klimatsmart.

Minska på matsvinnet

Ett bra sätt att få ett miljövänligt julbord är annars att minska lite på köttet. Satsa gärna på ett par rätter med kött som du verkligen älskar, men undvik de rätter som ingen ändå äter och som alltid blir tråkiga rester. Visste du att det är vanligt att överbliven julmat kastas när helgerna är förbi, något som skapar onödig klimatpåverkan? Se därför till att du tar till vara på dina rester innan julen är över.

Satsa på grönt

När du valt ut de kötträtter du verkligen vill ha på ditt julbord är det dags att se sig om efter vegetariska alternativ som har mycket lägre miljöpåverkan. Det blir allt vanligare att äta mindre kött på julen rent generellt. Goda vegetariska alternativ är till exempel kålrotsgratäng, skagenpaj med tångrom, sill gjord på äggplanta och olika sallader. Satsa gärna på en härlig grönkålssallad då grönkål är i säsong under julen. Den kan du gärna blanda lite vinteräpplen och matvete i för att få en matigare sallad. Krydda den sedan med juliga kryddor, till exempel kanel och nejlikor. Vill du ha mer kött på julbordet finns faktiskt ekologiska alternativ att välja. Här finns en rad recept med både fisk och kött som ändå är ekologiska. Kom också ihåg att inte laga allt för mycket mat. Visst vill man ofta frossa på julen, men en allt för väl tilltagen buffé gör att det blir mycket rester som kan komma att behöva kastas, något som inte alls är bra för miljön.