I samklang med miljön

Vad är det att leva i samklang med miljön egentligen? Och hur gör vi för att skapa ett så bra liv som möjligt för oss själva och för våra efterlevande?
 

Vi försöker ta hand om oss så gott vi bara kan: vi äter en sallad dagen efter vi käkat en pizza och vi försöker att träna så gott vi kan. När vi har dåligt miljösamvete så samlar vi även ihop våra tidningar och papper och går till miljöstationen. Men ofta brister det och miljötänket går förlorat när latheten och bekvämligheten tar över. Det finns mycket vi kan göra men då handlar det om att vi måste känna ett ansvar. Och det är svårt att känna eget ansvar när man har sig själv att hålla reda på samt när vår planet är i gungning av krig och elände. Då känns hoppet redan förlorat.

Sätt press på makthavarna

Det gäller att vi på gräsrotsnivå sätter press på männen och kvinnorna i stora kostymer om vilken värld vi vill leva i. Att vi lyfter fram dessa frågor som viktiga gör att politikerna förstå vikten. Men, även om politiker har svårt att enas så bör vi ändå försöka leva så bra som möjligt. För, vad vore vi utan en frisk planet? Ordet dola kan för många vara främmande. Och många tänker inte på att när det kommer till sprängteknik och vid stora byggarbetsplatser så gäller det att alla inblandade har stor kunskap och förståelse för berggrunden. Om vi vet mer om hur världen fungerar så är det enklare att ställa krav. Likaså gäller det med vår mat vi äter. Om vi alla börjar kära KRAV och ekologiskt så kommer vi med det tvinga företaget att bli bättre och at mer ansvar.

Projekt för miljön

Det finns många sätt att själv engagera sig för att leva ett bättre liv. Som inspiration och för att visa hur mycket vi ”vanliga” människor kan göra finns det en grupp i Helsingborg som gör olika projekt med att göra väskor och korgar av sådant som annars skulle försvinna ner i soptunnorna och då bli – till ingenting annat än en del av det stora sopberget. Det skrämmande är att det inte finns plats för att ha alla sopor på land. Och vad gör vi då om inte sänker ner dem i våra fina hav.

Dra ditt strå till stacken

Alla vet vi hur det är när vi ska börja träna och går ut för hårt: vi tar ut oss och det långsiktiga tränandet komprimeras till en, möjlige två veckor. Samma gäller med att förbättra sitt miljötänk. Så, börja smått och väx.

  • Börja med att källsortera hemma. Lämna plats och ta för vana att kasta alla pappersförpackningar på det stället.
  • För ett schema över nya miljövänliga grejer du gör under veckan. Detta för att du lättare ska se skillnaden.
  • Stäng inte bara av tv utan för det med strömbrytaren.
  • Handla men hjärtat och inte med plånboken.
  • Var även ett bra exempel och sprid din nya livsstil. Bli en förebild till andra människor.