Jägare, jakt och klimatet

Jägare, jakt och klimatet

Det finns en hel del saker som jägare gör för klimatet som ofta faller mellan stolarna när det talas om jakt. Men visste du att avgiften jägare betalar faktiskt går till en fond som värnar djurlivet och att de flesta jägare faktiskt har ett stort intresse i miljö- och klimatfrågor?

2705592-sunny-forest-pathNågot som ofta glöms bort när man talar om jakt är jägarnas intresse och bidrag till klimatet och miljön i vårt avlånga land. Till exempel är man just nu i färd med att få regeringen att ändra om i jakttiderna som finns i Sverige. Det är just eftersom att man som jägare måste anpassa jakten efter djurlivet och klimatet. Till Sveriges Radio säger bland annat Bodil Elmhagen, som är forskningskommunikatör på Svenska jägareförbundet, att man till exempel inte vill jaga under tid på året som djuren föder och föder upp sina kullar. Likaså syns jägarnas intresse för klimatet i hur de årligen betalar in en avgift till Naturvårdsverket som sedan går till Viltfonden och därefter till de olika jaktorganisationerna som vägleder sina jägare i jaktetik, miljöfrågor och även sköter om våra skogar och marker där jakten vanligen utförs – och det är troligtvis inte många som vet detta.

Viktigt med rätt jaktutrustning

Något annat som också hintar om jägarnas intresse för miljön är hur de använder och väljer ut sin jaktutrustning de använder. Vanligt är till exempel att om man har jakthund så behöver an ha en hel del saker som hindrar hunden från att jaga vilt som inte ska jagas eller rent av hindra hunden från att störa i djurlivet. En annan sak som de värnar om under jakten är också varandra, därför lämnar en jägare sällan jaktbåset utan sin jaktradio, och sådana kan köpas snabbt och enkelt online såsom från Fähallen på https://fahallenjakt.se/jaktradio/.

Är du mer nyfiken på hur jägare värnar om klimatet och hur jakt faktiskt påverkar miljön positivt? Ett tips är då att spana in Jägareförbundets hemsida om jakt. Där finns allt man behöver veta om jaktregler och liknande, och man kan även få en hel del smarta och bra tips på vad man ska tänka på om man är intresserad av att bli jägare – och alltså då även vad detta betyder att du behöver ta för åtaganden rörande jägarnas miljöarbete.