Lämna gröna fotspår i allt du gör

Vi borde alla vara intresserade av att lämna gröna fotspår efter oss på den här planeten, på så vis att vi, så långt det alls är möjligt, alltid försöker göra miljömedvetna och ekologiska val i våra liv. Det kan man göra i många olika frågor och situatuioner i livet, alltifrån när det gäller vad vi äter till hur vi tar oss till jobbet och var och hur vi reser på semester.
Att resa är något vi svenskar älskar och gärna gör så ofta det går. Men med tanke på att de flesta av oss har ett begränsat antal semesterdagar, och en begränsad inkomst, har vi inte jättestora möjligheter att kunna resa precis hur, var och när vi vill. Men vad kan man tänka på när det ändå väl blivit dags för semester, om man vill leva ett så grönt liv som möjligt?

Använd det Sunda Förnuftet!

Något av det första man brukar göra är att bestämma var man vill resa. Ska man vara krass, och enbart tänka ur miljövinkeln, kan man säga att ju kortare resa du gör, desto bättre. Det säger väl sig självt att det är bättre att åka bil mellan Stockholm och Göteborg än mellan Stockholm och Madrid. Samtidigt ska vi inte behöva känna att vi måste begränsa oss så pass mycket, och helt låta bli att besöka platser vi egentligen skulle vilja se, enbart för att göra miljön en tjänst. Det handlar mycket om sunt förnuft. Vill man gärna resa till Thailand ska man få göra det, och då är det nästan ett måste att flyga. För att minska sin miljöpåverkan när man flyger kan man klimatkompensera sin flygbiljett, och om man köper sina flygbiljetter online brukar det bli billigare och man kan därmed gott och väl lägga lite pengar på en klimatkompensation. När man vill gå ner i vikt ska man göra av med mer än man tar in, och en liknande princip kan användas när det kommer till miljön: gör miljösmarta val när det går, så kan du ”synda” ibland utan alltför dåligt samvete.