Så lever du mer miljövänligt

Att leva mer klimatsmart kräver egentligen inte så stora uppoffringar. Små förändringar ger positiva effekter på klimatet. Använd en klimatkalkylator för att se vilka områden du kan förbättra.

Det finns mycket en privatperson kan göra för att bidra till ett bättre klimat. Det kan kännas övermäktigt och det är lätt att tro att det en person gör inte gör någon skillnad. Men om alla gör något för miljön så kommer det att ge positiva effekter. Alla kan inte göra allt men alla kan göra något. Det viktiga är att du bidrar med det du kan och mäktar med. Det finns några stora kategorier i en privatpersons liv där det finns många små men ack så viktiga saker som går att ändra på. Kategorierna är:

  • Bostaden
  • Transport
  • Maten
  • Konsumtion

För att få en uppfattning om hur stor din klimatpåverkan är kan du använda en klimatkalkylator som ger en fingervisning hur mycket växthusgaser ditt hushåll släpper ut per person.

Bostaden

husvärmeI hemmet finns en rad åtgärder som går att genomföra så det blir mer klimatvänligt. Att se över uppvärmningen kan vara bra. Att exempelvis att byta till en frånluftvärmepump https://e-klok.se/luftvatten-franluft/franluft kan vara en bra investering både för dig och klimatet. Det är möjligt att halvera den energi som du använder genom att se över belysningen, byta till miljömärkt el, sänka innetemperaturen, tvätta i 40 grader, isolera fönster och dörrar samt spara på varmvattnet genom att duscha kortare tid och byta till snålspolande munstycken.

Transport

Se över ditt resande med flyg och välj hellre tåget. Om det är möjligt försök använd kollektivtrafiken, cykeln eller varför inte promenera mera. Det är bra att minska transporter med bil.

Maten

Maten som du äter har en stor påverkan på miljön. Försök att äta mindre kött och ät kött av bättre kvalité, exempelvis vilt kött. Öka istället mängden mat från växtriket. I en del butiker finns klimatmärkta livsmedel som ska hjälpa till att kunna handla smartare. Undvik att slänga mat, ta vara på resterna. Att äta mycket tomma kalorier som godis är varken bra för din kropp, plånbok eller miljön. Ät det på speciellt utvalda tillfällen istället.

Konsumtion

För att minska din konsumtion se över varje köp. Genom att göra det kan du minska onödiga inköp. Försök köpa second hand och laga saker istället för att köpa nytt. Det är bra för både miljön och plånboken.