Städa för miljön

Städa för miljön

I en värld där ekologisk mat blir allt vanligare, är det nu dags att prata om ekologisk städning. Egentligen är ju all städning ekologisk, eftersom det blir rent och en renare miljö gör att världen mår bättre. Men det är ändå värt att se över hur en ska få det ännu lite renare, utan att använda miljöfarliga medel:

  • En enkel och smart sak, som är fantastiskt bra för miljön, är att strö bakpulver på de smutsiga partierna runt spisplattorna. Efter det häller man ättika tills det börjar bubbla och fräsa, för att sedan torka av (använd handskar) när det slutat bubbla och skölja med vatten. Rent och fräscht utan tillsatser.
  • Smutsiga fönster kan vara riktigt tufft att få rent, och kräver ofta mycket miljödåliga medel. För att få fönsterna rena på ett mer miljövänligt sätt kan en ta ljummet vatten, lite diskmedel, några droppar ammoniak och en knivsuddkrita. Använd gärna också en mikrofibertrasa! Fönsterna blir som nya och miljön tackar och bockar.
  • En mikrovågsugn kan bli riktigt skitig efter några omgångar, men genom att ställa in en skål med citronvatten kan det jobbiga skrubbandet underlättas. Kör bara vattenskålen på full effekt i några minuter och smutsen löses upp, och kan torkas bort med en trasa. Inga konstigheter!
  • En dammvippa är också bra för miljön. Den fungerar likadant som en mikrofibertrasa och super upp damm. Kan användas nästan överallt och kostar varken vatten eller el.

Dessa knep är självklart främst för det privata hemmet. Det är svårt att städa på små marginaler om det pratas byggplatser eller större kontor. Då är det bättre att tänka ”hur får vi det så rent som möjligt snabbt?”, snarare än på vilket sätt. Man får ju som sagt in glömma att det viktigaste är att det blir rent! Det finns många bra maskiner som kan underlätta en storstädning på säg en byggarbetsplats, ta till exempel en stoftavskiljare från Alustep. Där har vi en maskin som suger åt sig dammet innan det ens har kommit. Och det är verkligen inte en dum sak, när miljön ska tas hand om, och världen behöver städas upp.