Trädgårdstips

Många som vill leva ekologiskt väljer att odla sina grönsaker i en egen trädgård, men då svenska klimatet är som det är med varierade årstider och väder så finns en hel del smarta knep för att lyckas hålla liv i sina grödor året om.

Ett smart tips när det kommer till odling är att hålla koll på hur mycket vätska som grönsakerna får åtnjuta, så att man kan hålla koll på när och om man ska vattna dem eller ej. Många väljer att vattna varje dag för säkerhetsskull men ett enkelt knep för att hålla koll på vattenmängden är genom att placera en regnmätare vid sitt grönsaksland så kan man snabbt se om grödorna behöver vattnas eller ej. För en risk med att vattna för mycket är att man dränker vissa grödor som inte är i behov av vatten varje dag och det är de plantor med grövre rötter. Ett tips för att spara vatten är även att sätta ut hinkar eller baljor för att samla upp regnvatten som sedan kan användas att vattna i grönsakslandet när de fyllts upp.

Övervintra

Om man vill att sina plantor ska klara sig till nästa sommar är ett tips att täcka över dem under vinterhalvåret, vilket de flesta gör. Dock något som många glömmer att göra är att klippa ner plantorna till rötterna eftersom de tror att detta skadar växten. Detta stämmer inte. Det smartaste man kan göra för att en planta ska klara av att övervintra är att låta den fokusera på sina rötter och inte slösa vätska på sina stjälkar, vilket ökar överlevnadschansen markant. Ett annat tips är även att plantera om vissa växter i krukor som man tar in under vintern, om man inte har ett växthus förstås, eftersom att detta gör att man kan fortsätta odla även under vintern.