Vegansk och miljömedveten makeup

Visste du att mycket av den makeup som finns ute i affärerna i dag har testats på djur? I din sminkväska kan det också finnas produkter som är skadliga för miljön. Men det finns märkningar som du som konsument kan hålla utkik efter, för att kunna göra miljömedvetna och djurvänliga val.

Nu kan man märka att miljövänliga produkter blir allt vanligare ute i affärerna. Men när det gäller makeup så kan det finnas en del ingredienser som varken är vänliga mot miljön eller djuren. Konsumenterna börjar bli allt mer medvetna om detta och vill veta vad produkterna egentligen innehåller.

För att vara säker på att sminket du köper verkligen är ekologiskt, se efter om den har märkningen ”Cosmos Organic”.

Ekologiskt smink

När du är ute i affären och ser skönhetsprodukter med ordet ”ekologiskt” på etiketten, så är det inte helt säkert att det stämmer. Ordet är nämligen inte skyddat, så det kan vara så att endast en mycket liten andel av innehållet är certifierat ekologiskt. För att vara säker på att sminket du köper verkligen är ekologiskt, se efter om den har märkningen ”Cosmos Organic”. Det innebär att ingredienserna är till minst tio procent ekologiskt odlade. En annan märkning är ”Natrue” som finns i två nivåer. Där innebär nivå två att ingredienserna är till femtio procent ekologiska, medan nivå tre betyder att de är ekologiska till sjuttio procent.

Veganskt smink

När det gäller veganskt smink finns det två olika kategorier att hålla reda på. ”Cruelty free” betyder att sminket inte har testats på djur, men det kan innehålla animaliska ingredienser, till exempel äggvita. För att hitta dessa produkter kan du leta efter märkningarna ”Leaping bunny” och ”The beauty bunny”. Den andra kategorin är helt veganska produkter utan animaliska ingredienser, med märkningen ”100% veganskt”.

Med hjälp av dessa märkningar har du en god möjlighet att hitta produkter med bra ingredienser. Lycka till!